Przepis pochodzi z książki Pani Małgorzaty Zielińskiej “DROŻDŻOWE WYPIEKI” wyd. OLIMP, Poznań 2009, str. 58 (Bułki z maki razowej na jogurcie).
Uwaga – przygotowanie i pieczenie trwa 2 dni.
Modyfikacje są tylko takie że zamiast jogurtu dałam kefir i zamiast 6 g drożdży – 10 g)
Składniki na 7 sporych bułek:
ZACZYN (zrobić dzień wcześniej_:
125 mąki pszennej razowej
3 g drożdży świeżych
ok 200 g kefiru (1/2 dużego opakowania)
1/2 łyżeczki cukru
DO NAMOCZENIA (na 8 godzin) :
100 g mąki pszennej razowej
ok 200 g kefiru (1/2 dużego opakowania)
CIASTO :
Przygotowany wcześniej zaczyn + namoczona mąka
250 g mąki pszennej razowej
10 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
4 łyżki rozpuszczonego masła (przepis dopuszcza też olej)
duża szczypta zmielonego kminku
duża szczypta ziaren czarnuszki
GLAZURA
Rozbełtane z odrobiną soli jajko
Ze składników na ZACZYN zagnieść miękkie ciasto . Przykryć je folią spożywczą i wstawić na 8 godzin (lub na noc) do lodówki.
Składniki DO NAMOCZENIA  wymieszać ze sobą, przykryć folia spoż. i zostawić w temperaturze pokojowej też na 8 godzin.
Nazajutrz ze wszystkich podanych składników wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia – podwojenia swojej objętości. Potem uformować z niego rulon i  pokroić na pajdki z których “wyturlać” bułki. Kłaść je na papier do pieczenia, przykryć blaszkę ściereczką i zaczekać aż znowu podrosną. Potem posmarować je glazurą i piez przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

 
 
 
 

 

Zapisz