Składniki na krucho – drożdżowe ciasto :
1/4 kosteczki drożdży
30 dkg mąki pszennej (typ 650)
20 dkg masła lub margaryny (zimne)- ja daję pół na pół
2 rozbełtane jajka
duża szczypta soli
do posypania ” majeranek, czarnuszka
Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłej wody (2-3 łyżki) i 2 łyżek mąki. Posiekać tłuszcz z przesianą mąką, dodać jajka oraz bąbelkujący zaczyn. Wyrobić na lśniąca masę. Wstawić na
chwilę do lodówki.
Farsz: kiszona kapusta (polecam taką jak ta- moja miała 5-6 dni i był już z niej niezły kwasior)
pieczarki,
cebula,
kiełbasa
sól. pieprz, majeranek, mielony kminek – do smaku
łyżka masła i oleju do podsmażenia farszu
2 rozbełtane jajka z solą, pieprzem ziołowym i majerankiem – do posmarowania kapuśniaczków przed upieczeniem
Kapustę (tylko jeśli jest zbyt słona to”przelać” krótko – zimną wodą nad zlewem) zalać niedużą ilością wody i ugotować do miękkości (30-40 min). Kiełbasę pokroić na nieduże kawałki i obsmażyć. Wrzucić do kapusty, Pokroić drobno cebulę, wrzucić na patelnię, a jak się zeszkli to dodać obrane pieczarki. Podsmażyć. Dodać do kapusty. Pogotować krótko i dosmaczyć przyprawami (nie żałować ani kminku ani majeranku). Farsz przelać na sitko i poczekać aż wystygnie.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować raczej cienko – 2-3 mm .Wykrawać w nim koła -dużą filiżanką. Posmarować je rozkłóconym z przyprawami – jajkiem, nałożyć farsz, przykryć drugim okręgiem i formować np takie okrąglaki jak u mnie. Wierzch posmarować jajkiem (posypać czarnuszka lub majerankiem) i nakłuć lekko widelcem. Piec w 190 st. C ( z termoobiegiem) do wyraźnego zrumienienia.
moja-enklawa
Ależ apetyczne! Podziwiam falbankę! Pozdrawiam
Ewa Bera
Apetyczne i jeśli można tak powiedzieć – ładne. Z czerwonym barszczykiem – pycha.
SZYMKA A
Ojojoj pyszności !! Podejrzewam, ze smakują jak moje 'ala krokieciki z piekarni w Polsce…mnnn. aż zatęskniłam 🙁
zapach piwonii
Zawsze szukałam przepisu na takie drożdżowe ciasto z dużą ilością tłuszczu, na pewno skorzystam i zrobię.Pozdrawiam
Aneta
Witam serdecznie w nowym roku 🙂 pozdrawiam
z potrzebywnetrza
Oj aż mi zapachniały…Serdeczności w Nowym Roku-aga
Ala
Dzięki Dziewczyny :o)ciasto jest (że tak powiem) bardzo wdzięczne w robieniu, wyrabianiu i wykorzystaniu. Po dodaniu cukru nadaje się do słodkich wypieków, np
http://domzmozaikami.blogspot.com/2012/09/konstruowanie-przepisu-na-sernik.html
Jadwiga Król
Nigdy nie robiłam ale teraz popróbuje.Dziękuję za przepis:) Pozdrawiam