Przepis na to ciasto znalazłam (u Maknety) tutaj i (w Domu z kamienia) tutaj
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm :
3 całe jajka
200 g zwykłego cukru ( w oryginalnym przepisie jest 300 g)
300 g przesianej mąki (u mnie) typ 650
300 g serka wiaderkowego (takiego jak na sernik)- w oryginale to ser ricotta
100 g stopionego masła
16 g proszku do pieczenia
od siebie dodałam suszona skórkę pomarańczową, którą wsypałam do topionego masła
Jajka ubić z cukrem, wsypywać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać. Dodawać po łyżce białego sera. Jak wszystkie składniki się połączą to wlewać małym strumieniem wystudzone masło.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170 st. C (z termoobiegiem) przez 30 minut, a potem przez kolejne 25-30 minut w temp. 180 st. C (z termoobiegiem). Sprawdzić czy jest upieczone – patyczkiem.
P.S. druga wersja jest z kakaowymi ciapkami:
Uwagi:
dałam 200 g zwykłego cukru i ok. 250 g wiaderkowego sera. Jak już wymieszałam ciasto to odłożyłam jego niewielką porcję i wlałam 1 łyżkę wódki i wsypałam ok 2 łyżek kakao- wymieszałam.Przełożyłam do tortownicy i przemieszałam lekko widelcem oba ciasta. Piekłam 30 min. w 160 st. C ( z termoobiegiem), a potem 25 minut w 170 st. C (z termoobiegiem). Sprawdzić czy ciasto jest upieczone – patyczkiem.