Składniki na 12 sztuk:
Suche :
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej ( typ 650)
3 kopiaste łyżki kakao
na czubek łyżeczki – cynamonu
3/4 szklanki zwykłego cukru
szczypta soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Mokre:
2 całe jajka
1/2 szklanki oleju jadalnego
3 łyżki śmietany (18 %)
1/2 szklanki mleka ( 2%)
3/4 szklanki odsączonej z nalewki – czarnej porzeczki
Składniki mokre wymieszać ze sobą – do uzyskania zawiesiny- i wlać do przemieszanych składników suchych. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników, do chwili kiedy nie będą już widoczne mączne składniki. Formę mufinkową wyłożyć papilotami, nałożyć do nich ciasto. Piec w temp 175 C ( z termoobiegiem). Sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem. Studzić na kratce. Potem nałożyć pędzelkiem polewę i udekorować wiórkami kokosowymi i lukrem.
Gosia
Znaczy się smakowicie nadziewane 🙂
Ala
To jest jeden z tych momentów kiedy błogosławię swoją "kulinarną sklerozę" , po prostu zapomniałam wyjąć porzeczki z wódczanej zalewy i kiedy ją przecedzałam to posmakowałam owoców i one okazały się GENIALNE, więc je dodaję gdzie popadnie :o))))