Ciasteczka czekoladowo- pomarańczowe (choinki)

Przepis znalazłam u Bei w kuchni ,o tutaj . Pachną i smakują świąteczno – bajecznie.
Składniki:
150 g masła (temp. pokojowa)
90 g zwykłego cukru ( w oryginale było 100 g)
2 żółtka
50 g gorzkiej czekolady (dałam 1/2 tabliczki biedronkowej, gorzkiej 70 % ze skórką pomarańczową)
otarta skórka  z 1 dużej pomarańczy
250 g mąki pszennej (typ 650)
szczypta soli

     Masło dobrze rozetrzeć, dodać porcjami cukier i szczyptę soli, do masy dodawać po jednym żółtku, skórkę pomarańczową oraz drobno posiekaną czekoladę, wsypywać stopniowo mąkę. Ucierać robotem do połączenia się składników. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić na godzinkę do lodówki. Stolnice podsypać cieniutko mąką , ciasto rozwałkować na 5-7 mm i wykrawać ciastka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C , do chwili kiedy się zezłocą. Zdjąć z blachy kiedy wystygną, bo są bardzo kruche.

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

8 Comments

  1. Śliczne ciasteczka! Pozdrawiam

  2. Super przepis i nawet szybki:)

  3. Pachną smakowicie – warto sprawdzić.

  4. No czy ja muszę na głodnego czytać takie posty i oglądać takie zdjęcia?:)))
    Ja nie sparwdzę niestety jak smakują,bo jestem kuchennym nierobem 😉

  5. Wyglądają smakowicie i na pewno tak smakują 🙂

  6. Dziewczyny nie poddawajcie się bo one są fantastyczne w smaku i "uzależniająco" pachną jak się otworzy wieczko puszki – nawet tak na chwilę (powiedzmy że tylko do zdjęcia :o)))

  7. w kuchni raczej rzadko mnie widac stad umiejetnosci mało ale zrobiłam i nie żałuję bo są przepyszne!!! 🙂 proste do zrobienia choc zeszlo mi długo ze wzgledu na moje krotka kariere kucharska ale jestem zachecona co nowych eksperymentów 😀 dzięki Ala 🙂

  8. Werka – "przytulność" domu zależy nie tylko od stopnia jego ocieplenia i uszczelnienia, ale także od jego zapachu, zaczęłaś bardzo smacznie i aromatycznie. Niech tak już będzie, niech Ci się darzy :o)
    Ala