Porcja ciasta na 12 sztuk
Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej ( typ 650)
1/2 szklanki zwykłego cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
szczypta kakao
szczypta soli
12 pralin z nadzieniem o smaku rumu
Składniki mokre:
1/2 filiżanki mocnej kawy z ekspresu ( z 4 łyżeczek)
2 całe jajka
1/2 szklanki śmietany ( 18 %)
1/4 szklanki oleju roślinnego
2-3 krople rumowego aromatu
Składniki mokre wymieszać i wlać do składników suchych. Całość mieszać ręcznie (łyżką lub) trzepaczką do sosów aż do chwili kiedy nie będą widoczne mączne smugi. Foremkę wyłożyć papilotkami i nałożyć po 1 łyżce masy, następnie ułożyć na niej po jednej pralinie i zalać resztą ciasta.
Wstawić do gorącego piekarnika ( 180 st. C z termoobiegiem) i piec do zrumienienia. Potem babeczki ułożyć na kratce i wystudzić.