Przepis pochodzi z książki Pani Ewy Wachowicz „Słodki świat” wyd. Ewa Wachowicz PROMISS ( str 114 – Gofry holenderskie))
Składniki na jakieś 12-14 gofrów.
1/2 l mleka (2%)
2 jajka (całe)
300 g mąki pszennej ( typ 650), czyli 2 kubki w kropki
75 zwykłego cukru , czyli 8 kopiastych łyżek
100 g rozpuszczonego masła
Składniki w wymienionej kolejności dodać do miski i każdorazowo wymieszać – trzepaczką do sosów (albo mikserem). Ciasto jest gęste. Można piec od razu, ale nie „przeszkadza” mu jeśli „postoi” godzinkę albo dwie czekając na swoją kolej. Gofrownice nagrzać i nalewać chochelką porcje. Studzić na kratce.
strelicja
Mniam 🙂
Słodyczy nie lubię, ale gofry mi smakują 🙂
martuchnaj
no i narobiłaś! jutro gofry muszę zrobić 😛
SZYMKA A
O rajciu!!!!! Mniam ! Uwielbiam gofry !!!!!!!!
moja-enklawa
Bardzo lubię gofry! Narobiłaś smaka! Pozdrawiam serdecznie
Anielska Aniela
Polecam do gofrów dodać 1 opakowanie buduniu waniliowego lub śmietankowego (w składzie bez skrobi modyfikowanej) za miast cukru w kryształkach syrop np. z mniszka gofry smakują wtedy naprawdę genialnie (^_^)