Przepis (prawdopodobnie, bo nie mogę go teraz tam znaleźć :o) pochodzi z blogu Moje wypieki 
Składniki na blaszkę o wymiarach 30 x 26 cm
3 szklanki mąki pszennej typ 650
3/4 szklanki zwykłego cukru
2 szklanki utartej na wiórki surowej marchewki
1 szklanka oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do piecznia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu, aromat śmietankowy ( kilka kropel)
można dodać 2 łyżki kakao, ale ja z tego zrezygnowałam.

Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła + 2 łyżki śmietany (18 %)+ 2 łyżki cukru. Całość rozpuścić w miseczce na parze albo w rondelku na małym ogniu.

Ubić na sztywno piane z białek, dodawać stopniowo na przemian cukier i żółtka. Wlewać cienką strużką olej , potem po troszeczku wrzucać marchewkę i mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać aromat.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i piekłam w temp 180 st. C – z termoobiegiem ( więc było to  jakieś 190 st.) przez ok 45 minut. Ciasto wystudzić i polać ciepłą polewą czekoladową.