1/2 szklanki prawdziwego miodu
40 dkg mąki pszennej ( typ 650)
2 łyżeczki przyprawy do pierników i szczypta zmielonego, czarnego pieprzu
2 łyżki kakao
9 dkg zwykłego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki śmietany (18 %)
2 małe jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 lekko ubite białko do smarowania pierników
Miód zagrzać z przyprawami, kakao i cukrem ( ma się w nim rozpuścić) i zalać tą mieszaniną mąkę ( wymieszaną z proszkiem). Wyrobić całość drewnianą łyżką. Jak ciasto będzie letnie to dodać rozbełtane w śmietanie jajka i cytrynę. Teraz można użyć do wyrabiania miksera z końcówkami w kształcie haków. Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto – niezbyt cienko, tak na ok. 08- 1 cm. Wykrawać foremką pierniczki i smarować ich wierzchy ubitym białkiem., przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 190 st. C), piec aż do chwili kiedy w widoczny sposób podrosną i będą przyjemnie pachnieć. Odstawić do wystygnięcia. Potem je polukrować ( nie trzeba już im robić podkładu, więc idzie to migiem :o)
Lukier:
Ubić białka na sztywną pianę i dodać ok 1-1,5 szklanki cukru pudru oraz 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Aneta
Pozdrawiam Alu świątecznie. Aneta ����☀��
Zuza DecuStyle
Genialne 🙂