Masa cukrowa z przepisu

Masa jest szybka do zrobienia, a zrobione elementy  nawet po kilku dniach przechowywania w lodówce nie kruszą się i nie łamią.
Składniki :
50 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka galaretki owocowej
1 łyżka gorącej wody (do rozpuszczenia galaretki)

Wymieszać ze sobą cukier puder i mąkę ziemniaczaną ( odłożyć jedną łyżkę tej mieszanki). Galaretkę rozmieszać dokładnie z gorącą wodą – aby nie było grudek – można to robić w kąpieli wodnej) i wlać do mąki. wymieszać łyżką i jak się połączą składniki to wsypać to co odłożyliśmy. Masa nie jest bardzo elastyczna, więc nadaje się do zrobienia prostych kształtów i wycinanek. ( UWAGA – rozwałkowywać ją pomiędzy dwoma warstwami koszulki na dokumenty ). Przechowywać szczelnie owiniętą folią spożywczą w temperaturze pokojowej

 

Tę różę formowałam tak jak ciasteczka – patrz tutaj i tutaj

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. o rajciu ! Ale apetycznie wygląda! Życzę Tobie Wesołych Świąt i wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych 🙂

  2. Dziękuję Kochana :o) wzajemnie