Blade jaja – ciasteczka

Pomysł na taki wielkanocny wypiek – zobaczyłam u Mamamarzyni
Ciasto:
40 dkg mąki pszennej ( typ 650)
1 kostka margaryny (250 g)
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do przełożenia ciastek – lemon curd

Margarynę ( chłodną) posiekać drobno i wsiać do niej mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz dodać cukier  puder. Rozkruszać w rękach, dodawać po jednym żółtku. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Potem je wyjąć i rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać foremka kształt jajka, przy czym w co drugim kieliszkiem wyciąć dodatkowo okienko na lemon curd. Składać ciasta ze sobą – jako spoiwa używając rozbełtanego jajka, a w wycięty środek nakładać masę cytrynową. Piec w temp 190 st. C aż do zrumienienia. Można je polukrować, ale i bez tego są bardzo smaczne

 

 

 

← Poprzedni post

Następny post →

6 Comments

  1. Wesołych Świąt w zdrowiu !

  2. Dzięki Martuchna :o) wzajemnie

  3. Ale pomysłowe. Chyba kiedyś takie zrobię.

  4. Marzynia

    Aluniu, jesteś kochana! BLADE JAJA to najfajniejsza nazwa tych ciasteczek, jaka widziałam 🙂 I są pyszne nieprawdaż? U mnie już każde święta muszą być z tymi jajami 😀

  5. Marzynia

    Aaa, i przypomniało mi się, że teraz robię pudrowane a nie lukrowane, dużo mniej roboty, a też wychodzą świetnie, zajrzyj sobie do mnie na ten przepis 🙂

  6. Marzyniu – zgadzam się z Tobą – są pyszne !!! Byłam, widziałam Twoje wielkanocne ciasteczka- jajeczka – i podobają mi się też te opudrowane :o) Dzięki za przepis