75 dkg mąki pszennej ( typ 650)
50 dkg margaryny (zimnej)
4 żółtka
6 łyżek kwaśnej śmietany (18 %)
Posypka: 2 łyżki masła, cukier zwykły, cynamon, skórka z otartej cytryny albo po prostu zużyć białka, które nam zostały- posmarować pędzelkiem , obsypać cukrem
Ciasteczka nie zwierają proszku do pieczenia.
Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać żółtka i śmietanę. Krótko wyrabiać.
Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Potem rozwałkować ( na wysokość ok 0,5 cm) i wycinać ciastka z dziurką (użyłam wąskiej szklanki do kompotu i drylownicy do jabłek) . Masło roztopić i posmarować nim wierzch ciasteczek, potem wcisnąć każde z nich w cukier rozsypany na talerzyku. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 190 st. C ( z termoobiegiem) . Ciastka nie są zbyt słodkie ale niezwykle smaczne, mają listkową strukturę. Polecam
Jaglana
Rozumiem jedno ciasto miesięcznie… ale Ty po prostu dręczysz czytelników :p
zamornik
słodko dziś u Ciebie Alu- szkoda, że tak daleko mieszkasz…:(
Sowiarnia
Nigdy nie robiłam ciasta francuskiego, bo zawsze wydawało mi się trudne, ale ten przepis brzmi zachęcająco 🙂