Składniki :
10 jajek ugotowanych na twardo
3 całe surowe jajka
1/2 cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)
1 szklanka utartego żółtego sera
pęczek zielonej pietruszki
1 szklanka tartej bułki
250 g pieczarek
1/2 szklanki śmietany (18 %)
sól, pieprz czarny , majeranek, gałka muszkatołowa (odrobina świeżo startej)
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć razem z pokrojoną cebulą. Ostudzić. Jajka obrać i przetrzeć przez sitko do jajek, potem lekko wymieszać z grzybami i śmietaną z rozbełtanymi jajkami. Wsypać posiekaną pietruszkę, dodać wg upodobań przyprawy i dosypać porcjami tartą bułkę . Masa powinna być pulchna i wilgotna. Blaszkę (13×25 cm) wysmarować cienko masłem i posypać odrobiną tartej bułki i przełożyć do niej wyrobioną masę. Wierzch posypać majerankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec ok 60 min. Potem odstawić do całkowitego wystudzenia. Pasztet jest spoisty i nie kruszy się.
martuchnaj
ale bym zjadła taki…
moja-enklawa
Bardzo lubię takie pasztety i kiedyś wykorzystam ten przepis! Pozdrawiam
Aneta
świetny pomysł na dobry pasztet 🙂
Alina
Spodobał mi się, jutro wypróbuję. Pozdrawiam:)