Przepis znalazłam tutaj – pod nazwą Herbatniki angielskie. Są lekko twardawe ( w sam raz na poranną maczankę w herbacie :o). Nadają się do dłuższego przechowywania a jak się je pokruszy to do zrobienia np. spodu do sernika. Polecam.

Składniki:
4 szklanki mąki pszennej ( typ 500)
2 szklanki mąki ziemniaczanej
25 dkg masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru ( zwykłego)+ cukier wanilinowy
1 płaska łyżeczka sody
  Przesiać obie mąki . Dodać pokrojone na kawałki masło ( o temp. pokojowej). Odstawić. W mleku rozpuścić cukry i sodę i wlewać stopniowo do mączno – maślanej masy. Wyrabiać robotem aż do uzyskania plastycznego ciasta ( nie trwa to długo). Cienko rozwałkować i wykrawać (np) radełkiem prostokąty, które potem  podziurkować widelcem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika ( 200 st. C) i piec na zdecydowanie rumiany kolor.