Przepis pochodzi z książki Pani Małgorzaty Zielińskiej “Drożdżowe wypieki“str. 64 (Bułeczki z serem). Jej blog w sieci
Biszkoptowo – puszyste i
smaczne ciasto drożdżowe . Można wykorzystać białka np z tego przepisu na paschę
Zrobić zaczyn z roztartych drożdży, cukru, mąki i ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia Roztopić i wystudzić masło.Ubić sztywną pianę z białek, dodać część cukru, potem żółtko i znowu cukier.
Do
zaczynu dodawać małymi porcjami mąkę, wlać część masła i piany –
starannie wyrabiać aż do połączenia składników.Ciasto ma plastyczną i przyjemną w wyrabianiu
konsystencję. Uformować drożdżówki (albo wstawić je do nocnego wyrastania do lodówki, a nazajutrz
wyjąć godzinę przed dalszą obróbką i wyrastaniem w temp. pokojowe). Formować w rękach placuszki do
których wkładać łyżeczką przygotowane nadzienie.Posmarować wierzch rozbełtanym żółtkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika z ustawioną na 180 st. C temperaturą.Piec do mocnego zrumienienia.
moja-enklawa
Pychota!Piękne bułeczki wyrosły i jakże o pięknych kształtach! Będę pamiętać o tym przepisie. Mój mąż lubi ciasta z makiem, ja wolę nadzienie z sera lub budyniu! Pozdrawiam serdecznie.
martuchnaj
aż mi ślinka cieknie 😛
Renata Walczak
porywam dwie na śniadanie:) pięknie wyglądają:)
zamornik
O jasny gwint! Wyglądają cudnie i smacznie tylko kiedy ja zrzucę choć parę deko??:(
Zuza DecuStyle
Mniam mniam 😀