To jest przepis od Doroty z Moich Wypieków na pierniczki Katarzynki, ale ja nie wycinałam pierniczków tylko rozwałkowałam ciasto na dwa grubsze blaty i upiekłam w całości. Potem przełożyłam je domowym powidłem śliwkowym, do którego – zanim przełożyłam go do słoików – wlałam porządny chlustek rumu, a potem zapasteryzowałam :o). Uwaga : powidła najpierw podgrzać , zanim rozsmarujemy je na piernikowych blatach. Tak złożoną piernikową kanapkę polałam polewą *, owinęłam pergaminem i wstawiłam do lodówki na 3 dni. Piernik jest miękki i rumowo – korzenny.
Składniki na ciasto:
20 dkg prawdziwego miodu
1 łyżeczka przypraw do pierników
2 łyżki kakao
8 dkg cukru (zwykłego)
40 dkg maki pszennej ( typ 650)
1 jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany 18 %
Mód zagrzać z cukrem , przyprawą i kakao. Odstawić do lekkiego wystudzenia i zalać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, do wystudzonego ciasta dodać rozbełtane jajko i śmietanę. Podzielić ciasto na dwie części i upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – w temp. 185 st. C ok 15 min
—–
* 2 łyżki masła +3 łyżki cukru + sok z 1 cytryny + 3 łyżki kakao
gotować, ciągle mieszając przez 3-4 min. Jeszcze ciepłą wylać na ciasto
gotować, ciągle mieszając przez 3-4 min. Jeszcze ciepłą wylać na ciasto
martuchnaj
mmmmmmm 😛
Agnieszka Cieślik
Smakowicie wygląda 🙂
Gosia
ale ciacho :))
Majana
Smakowity piernik! uwielbiam wszelkie piernikowe wypieki. 🙂
Dziękuję za udział w Festiwalu 🙂
Ateliê Tribo de Judá
Uma deliciosa e linda apresentação.
Obrigada por compartilhar a receita.
Joelma