
Składniki:
125 g margaryny do pieczenia
4 jajka (osobno ubić białka)
1 i 1/4 szklanki cukru (zwykłego)
3 szklanki mąki pszennej typ 650
7 zmielonych (razem z łyżką cukru) ziaren kardamonu
4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 szklanka mocnego naparu kawy po turecku
Zaparzyć kawę i przestudzić, potem ją odcedzić. Ubić na sztywno białka- pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru.Odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym – żółtka wlewać na zmianę po odrobinie kawy i wsypywać małe porcje mąki, kakao i proszku do pieczenia oraz kardamonu. Dodawać po łyżce uprzednio – ubitych białek. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy – wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp. 180 st. C przez godzinę. Babka jest dobrze napowietrzona i aromatyczna.
ilona lisiecka
Przepis ciekawy , zwłaszcza ten kardamon , mam go ale jakoś nie używam .
Widzę , że i Ty będzie wkrótce świętować roczek na blogu , mój wypadnie dwa dni wcześniej ….to będzie blogowa impreza 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Ilona
Ala
U Alinki w oryginalnym przepisie była gałka muszkatołowa, ale ja pomyślałam o kardamonie – bo oprócz pierników – nie miałam na niego innego pomysłu.
O tak w przyszłym tygodniu minie mi podobnie jak Tobie rok blogowania – więc jak tylko skończę mozaikę ( na której leży talerzyk z ciastem :o) – to zabieram się za przygotowywanie upominków na rozdawajkę.
martuchnaj
na pewno go zrobię 😛 u nas ciasto idzie jak woda w te wakacje 😀
pozdrawiam
Ala
Bardzo fajnie się go przygotowuje, ale następnym razem zrobię go na większej blaszce i dodam polewę. :o)
aanetaak
uwielbiam kardamon 🙂