Karpatka

Składniki na ciasto (wymiary blaszki 37 x 32 cm)

1 szklanka wody
1 szklanka mąki tortowej
1/2 kostki margaryny
4 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Zagotować wodę z tłuszczem, następnie wsypać mąkę i energicznie mieszać (wszystko na małym ogniu). Wystudzić. Dodać całe jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie rozmieszać. Blachę wysmarować cienko margaryną i rozsmarować ciasto. Piec ok 20-25 min. w temp. 220 st. C. Wystudzić płat ciasta, przekroić go na pół i rozsmarować krem.
Składniki na krem:
1/2 litra mleka
1 budyń o smaku waniliowym
2 łyżki mąki pszennej (typ 650)
Powyższe składniki zagotować i odstawić do wystygnięcia. 
Utrzeć starannie ze sobą :
1 kostkę margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
dodawać po odrobinie masy budyniowej i ucierać, na koniec wlać łyżeczkę wódki lub spirytusu

 

PS.
Tutaj jest świetny pomysł co zrobić w sytuacji gdyby zwarzył nam się krem w trakcie przygotowań.

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. mmmm a ja od dziś na dietę przeszłam 😛

  2. Też taką …karpatkową …jak moja ? :o))