Wypróbowałam przepis pochodzący z tego Piekarnika
Składniki:
3 kopiaste łyżki Nutelli
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru (zwykłego)
2 łyżki kakao
2 szklanki pszennej mąki
1/2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 1 łyżce śmietany (18 %)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masło utrzeć dokładnie z cukrem i dodać Nutellę, a potem rozpuszczoną sodę.
W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą sypkie składniki i stopniowo dodać do maślanej masy. Gdy ciasto staje się plastyczne – po chwili wyrabiania – wstawić je na godzinę do lodówki. Potem formować małe, lekko spłaszczone ciasteczka i układać je na blasze zachowując odstępy . Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez jakieś 10-12 min.
Bezwzględnie nie zdejmować ciastek z blachy tuż po upieczeniu – ponieważ są bardzo miękkie i kruche. Jak wystygną nabierają “tężyzny” i wtedy można się nimi delektować bo są kruche na brzegach i miękkie w środku. Polecam. Myślę że jeszcze kiedyś upiekę je ze skórką pomarańczową