Składniki na krucho – drożdżowe ciasto :
1/4 kosteczki drożdży
30 dkg mąki pszennej (typ 650)
20 dkg masła lub margaryny (zimne)
2 rozbełtane jajka
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy (mały)
odrobina startej skórki z pomarańczy albo dużej mandarynki
szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłej wody (2-3 łyżki) , łyżki cukru i 2 łyżek mąki.
Posiekać wybrany tłuszcz z przesianą mąką , dodać jajka wymieszane z cukrem
waniliowym oraz bąbelkujący zaczyn. Wyrobić na lśniąca masę. Wstawić na
chwilę do lodówki.
Potem ciasto rozwałkować i wedle swojej fantazji smarować je masą serową lub rodzynkową. Całość posmarować białkiem i piec w temp. 185 st. C aż do zrumienienia.
Masa serowa ( zdjęcie powyżej)
ok. 50 dkg twarogu rozdrobnić widelcem i dodać
2 żółtka
1 cukier waniliowy
10 dkg sparzonych gorącą wodą i odcedzonych rodzynek
1 budyń śmietankowy (w proszku )
wymieszać składniki.
Masa rodzynkowa
Drożdżówka z masą rodzynkowa, posypana (przed pieczeniem) owsianym musli i ziarnami słonecznika.
aanetaak
mmmmm i do tego gorące kakałko 🙂
Agnieszka
Ala takie pyszności tu pokazujesz, że aż "ślinka cieknie" :)))
iska_k
Kusisz i kusisz tymi przepisami i zdjęciami a ze mnie marna kucharka niestety. Pozdrówki!
Ala
Dziękuję za pochwały :o)