Piernikowe ciasto na różne fanaberie

Przepis na plastyczne i smaczne piernikowe ciasto w sam raz na świąteczną galanterię, taką jak świeczniki,  pierniki do zawieszenia czy do nadziewania marmoladą.
Składniki :
1/2 szklanki miodu naturalnego zagotować z
2 łyżeczkami przyprawy do pierników z
2 łyżkami kakao i 9 dkg zwykłego cukru.
Lekko wystudzić i zaparzyć tym 2 szklanki mąki pszennej dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny, 1 rozbełtane jajko oraz 1-2 łyżki śmietany oraz 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
 
Starannie zagnieść ciasto i wykrawać, formować co nam tylko przyjdzie do głowy. Piec na papierze do pieczenia w temp. 185 st. C.
Jeżeli chcemy zrobić nadziewane marmoladą pierniki to po prostu wystarczy cienko (3-4 mm) rozwałkować ciasto i w pewnej odległości od brzegu i od siebie łyżeczką nałożyć kulki marmolady.Potem ciasto złożyć na pół , wykroić foremką dany kształt, posmarować taki pierniczek po bokach i z wierzchu roztrzepanym lekko białkiem i upiec w 185 st. C.

Czasem marmolada i tak z lekka wyziera na świat

Uwaga – tutaj znalazłam świetny foto kurs lukrowania pierników

 

← Poprzedni post

Następny post →

4 Comments

  1. Uwielbiam pierniki z marmoladą, więc z pewnością wypróbuję Twój przepis 🙂 Mam co prawda swój sprawdzony, z którego co roku robię ciasto na hurtową porcję pierników, ale do nich nie pasuje marmolada. W tym roku więc będą dwa rodzaje pierniczków 🙂
    Dzięki za odwiedziny na moim blogu 🙂
    Pozdrawiam, Basia 🙂

  2. Ja też uważam że tradycję " leżakujących" pierników należy uszanować i kultywować, ale eksperymenty są tym co tygrysy lubią najbardziej :o)

  3. Uwielbiam pierniczki 🙂 Nadziewane są super.:)
    Bardzo Ci dziękuję za dołączenie do Festiwalu:)
    Pozdrawiam serdecznie
    Majana