Składniki na 12 mufinek:
Suche:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru zwykłego
3-4 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Mokre:
2 jajka
1/2 szklanki kefiru
1/2 szklanki oleju
chlust rumu
Trzepaczką do sosów rozmieszać składniki mokre i wlać do suchych. Ciasto wyłożyć łyżką do przygotowanych papilotek i wstawić do gorącego piekarnika (180 st. C ). Piec ok 15-20 minut. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce do pieczenia.
Uwagi :
Zamiast sklepowych papilotek , możemy skorzystać z domowych – wyciętych z papieru do pieczenia (takie okrągławe twory o średnicy 2 x większej niż dołki w formie ) .
W przypływie natchnienia do ciasta można wrzucić wiśnie, kostki gorzkiej czekolady, rodzynki, orzechy.
Moje już pewnie wystygły…… więc czas na mnie :o)
didi91
Aż ślinka cieknie, chyba idę zrobić 🙂
Ala
Nie zapomnij o tym chluście rumu – bo to on jest sprawcą wyjątkowości smaku 🙂
Katherine Wolak
ALe u Cibie tu przytulnie,smacznie i pachnaco.Bardzo ladny blog
Dziekuje za odwiedzinki i mile slowa:*
Zapraszam do mnie na giveaway i serdecznie pozdrawiam =)
Ala
:o)
z potrzebywnetrza
Mniam -to ja jedna poproszę..miłej niedzieli-aga
Ala
Nie ma sprawy, starczy dla wszystkich dzisiejszych gości :o)
Agnieszka Świst
Przepis na te mufinki Ali mam już 2 lata wychodzą przepysznie, polecam wszystkim niedowiarkom, a najważniejsze jest to że nie są czasochłonne, a wyśmienite Dziękuję Ci Alu Pozdrówka
Agnieszka Świst
Aha polecam te z gorzką czekoladą 🙂
Ala
Aguś dziękuję :o))