Korzenne śledzie – przymiarka do Świąt – i zakąska dla bywalców :o)

Przepis znalazłam tutaj.
a składniki w miejscowym sklepie :
4 solone płaty śledziowe
3 liście laurowe
1 łyżeczka nasion gorczycy + 1 łyżeczka ziela angielskiego +1/2 łyżeczki goździków + 1/2 łyżeczki nasion pieprzu – te przyprawy utłuc w moździerzu
1/2 łyżeczki cukru
1 cytryna ( skórka + sok z niej )
1 pokrojona w piórka cebula
kilka łyżek oleju roślinnego

Śledzie zalać dokładnie wodą z mlekiem (może być pół na pół) i odstawić na jakieś 2-3 godziny*, potem wylać macerat i zalać je świeżym na kolejne 2 godziny. Następnie wyjąć śledzie z tej zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na 2-3 cm kawałki, wrzucić do szklanej miski albo słoika, wsypać rozdrobnione przyprawy **, pokrojoną cebulę, skórkę i sok z cytryny wymieszany z cukrem, zalać to olejem i starannie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinkę lub dwie.
Są bardzo smaczne i zapewniam Was , że cytryna i goździki bardzo się do tego przyczyniają.

————-
* nie wiem czy to kwestia sporej odległości od
morza, ale śledzie są u nas naprawdę słone i jedna czy dwie godziny
moczenia wcale tego nie zmieniają

** ziarna wsypać na suchą i rozgrzaną patelnię, przez chwilę podrzucać nimi , a potem gdy się już zrobią gorące – zsypać do moździerza i utłuc

 

← Poprzedni post

Następny post →

6 Comments

  1. Moja Droga!
    przesyłki dotarły.jak wiesz nie jedna a dwie.Przez co zszokowana byłam podwójnie.Nie miałam czasu zrobic sesji podarunkom jeszcze ale w swoim czasie.BBBardzo jestem szczęśliwa.Dzięki.Pozdrówek moc-aga

    • Ja też byłam zszokowana, ze dwa różne komentarze mają wspólny adres, ale skoro słowo się rzekło- wysłałam wszystko pod ten jeden adres. Pozdrawiam. Ala

  2. Uwielbiam w kuchni mieszane smaki i niebanalne, choć proste potrawy, te śledziki pachną mi czymś dobrym, muszę spróbować 🙂

    • Jak widzisz w przepisie nie ma dużej ilości składników, więc można je śmiało przetestować, a dzięki zalaniu olejem postoją też sobie skromnie spokojnie w lodówce czekając na swój czas.

  3. A ta cytryna przedrze się przez sól? Ja jak zalewam, to daję ocet po prostu (taka marynatę), ale Wy pewnie wolicie bardziej delikatne. A goździki są ważne, wiem 🙂

  4. Ano przedrze się ( jest tam dodatkowo również starta skórka z cytryny), bo śledzie moczę naprawdę długo :o)