Cytrynowa masa dobrze komponuje się z omletem

Skorzystałam z przepisu zamieszczonego tutaj
Składniki:
Do małego garnka zetrzeć skórkę z 3 cytryn i wycisnąć z nich (tj owoców :o) sok, dodać 2 żółtka i 2 całe jajka. Wsypać 20 dkg cukru (zwykłego) oraz 1 kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszać ze sobą składniki i zagotować na małym ogniu (2 minuty). Potem wlać 1 łyżkę oleju uniwersalnego i jeszcze pogotować ze 2 -3 minuty aż masa zgęstnieje. Wtedy zestawić z ognia i po raz kolejny energicznie zamieszać. Przechowywać w lodówce. Z tej porcji otrzymamy 1 średni słoiczek ( jak po Nutelli).

Masą można przełożyć “sklepowe” herbatniki lub biszkopciki , kruche ciasteczka, tarty albo naleśniki, omlety itp. Polecam, bo w smaku jest pyszna i cytrynowo – orzeźwiająca.