Przepis znalazłam tutaj, faktycznie ciasto smakuje inaczej, jest bardzo delikatne. Wyborne.
Składniki:
1 szklanka wody
1/3 kostki margaryny
3 szklanki mąki pszennej (niepełne)
2 całe jajka
szczypta soli
Zagotować wodę ze szczyptą soli ,dodać margarynę, a kiedy się rozpuści zdjąć z
ognia i dodać 1 szklankę mąki, cały czas ucierając aby nie
powstały grudki. Jak wszystko utworzy jednorodną masę – ODSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA. Potem dodać pozostałe 2 szkl. mąki i rozbełtane jajka. Całość starannie zagnieść , cienko rozwałkowywać i lepić pierogi.
Ciasto jest plastyczne |
Uwagi :
Zamroziłam część pierogów ( na słodko z białym serem oraz z kapustą kiszoną i
muszę przyznać że nadal smakują wybornie , natomiast z resztek tego ciasta można zrobić makaron … i też jest niczego sobie :o)
Anonimowy
bylam pewna, ze zostawilam zaproszenie do odebrania wyroznienia na http://artdeco.blox.pl/2012/09/Nie-ukrywam-ze-jestem-lakomczuchem-i-nigdy-nie.html , wyglada, ze wcielo, zapraszam ponownie, pozdrawiam goraco 🙂 artdeco
Agnieszka Świst
Wygląda smakowicie, mój mąż jest wielbicielem pierogów:)muszę wypróbować
A co zrobić z 4 kg dyni??? Alu, masz jakiś pomysł. Pozdrawiam Aga
Ala
Do ARTDECO – dziękuję za wyróżnienie, to bardzo sympatyczny gest :o)
Do AGNIESZKI – ja jakieś dwa lata temu zrobiłam mus z dyni -przepis patrz tutaj http://www.beawkuchni.com/2010/10/puree-z-dyni.html
i zgodnie z sugestiami pani Małgorzaty Zielińskiej z Kuchennych
pogawędek http://kuchennepogawedki.blogspot.com/#uds-search-results dodawałam go do ciast. Byłam bardzo zadowolona z efektu. Szczerze polecam . Ala
Ala
Aha Aguś – miałam wtedy ok. 8 kg dyni i otrzymałam z tego 14 średniej wielkości słoików (jak po majonezie)
Agnieszka Świst
Przepisy ciekawe ! No cóż czeka mnie sobota z dynią:)