Alternatywa dla zup błyskawicznych

Spokojnie , proszę nie wzywać policji – na zdjęciu są… pieczone buraki :o)

Marzena i Tadeusz Woźniakowie: ” Ojca Grande przepisy na zdrowe życie. Cz. II”

Składniki na szybki barszcz:
Buraki * , umyć. Pojedynczo owinąć folią aluminiową i wstawić na 30-35 min do nagrzanego piekarnika (200 st. C). Gdy będą miękkie zostawić w piecu do ostygnięcia. Do przygotowania barszczu zdjąć z nich skórkę (schodzi  bardzo łatwo) i utrzeć na tarce ** , zalać wodą, dodać łyżeczkę masła, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i nie mielony pieprz oraz porządną szczyptę kwasku cytrynowego. Kolor i smak są naprawdę świetne. W lodówce trzymam resztę upieczonych buraków i za kilka dni sprawdzę czy z nich będzie równie smaczny i szybki barszczyk. Polecam.

——————–
* Zrobiłam próbę na1 kg – 6 szt.
** Zastosowałam proporcję:
ok  1/2 kg buraków na 3/4 l wody



 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. Jeszcze takiego przepisu nie widziałam. I, jak się rozczytałam u tego ojczulka, to jest bardzo zdrowe. A barsczyk na zdjęciu ma taki głęboki, czysty kolor, az ślinka cieknie.

  2. Dokładnie tak smakujący barszcz pamiętam z kolacji wigilijnych w domu mojej ś.p. byłej teściowej ;). Smacznego