przetwory,wytrawne

Sos pomidorowy do zamrożenia

Ten przepis bojkotuje konkret, akceptuje jedynie zarys * :
Składniki:
Obrane ze skóry pomidory , cebula, świeża czerwona papryka, sól, odrobina cukru , świeżo zmielony czarny pieprz, suszona bazylia, olej , 2-3 łyżki wody

Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażyć, dodać olej, wystudzone pomidory ( naciąć je z wierzchu niezbyt głęboko na krzyż i zalać wrzątkiem, jak wystygną zdjąć skórkę), pokrojoną paprykę, przyprawy i ewentualnie wodę – gdyby bryjka była zbyt gęsta. Pogotować na małym ogniu jakieś 30 min. mieszając od czasu do czasu. Potem przykryć pokrywką i jak wystygnie zblendować.

Sos nie jest gęsty ale powiedziałabym że zawiesisty

Ja mrożę ten sos w woreczkach śniadaniowych.

żeby łatwo było woreczek napełnić – wykładam nim duży kubek i nalewam .

 

Potem zamykam woreczek klipsem , opisuje i wkładam… dla spokojności w jeszcze jeden worek. Ustawiam woreczki na stojąco w zamrażarce

——————
*Parafrazując słowa piosenki (” Twoje oczy lubią mnie ” ) zespołu “Strachy na Lachy”

Możesz również polubić…