Ten przepis bojkotuje konkret, akceptuje jedynie zarys * :
Składniki:
Obrane ze skóry pomidory , cebula, świeża czerwona papryka, sól, odrobina cukru , świeżo zmielony czarny pieprz, suszona bazylia, olej , 2-3 łyżki wody
Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażyć, dodać olej, wystudzone pomidory ( – naciąć je z wierzchu niezbyt głęboko na krzyż i zalać wrzątkiem, jak wystygną zdjąć skórkę), pokrojoną paprykę, przyprawy i ewentualnie wodę – gdyby bryjka była zbyt gęsta. Pogotować na małym ogniu jakieś 30 min. mieszając od czasu do czasu. Potem przykryć pokrywką i jak wystygnie zblendować.
Sos nie jest gęsty ale powiedziałabym że zawiesisty |
Ja mrożę ten sos w woreczkach śniadaniowych.
żeby łatwo było woreczek napełnić – wykładam nim duży kubek i nalewam . |
Potem zamykam woreczek klipsem , opisuje i wkładam… dla spokojności w jeszcze jeden worek. Ustawiam woreczki na stojąco w zamrażarce |
——————
*Parafrazując słowa piosenki (” Twoje oczy lubią mnie ” ) zespołu „Strachy na Lachy”