Przepis pochodzi z książki B. Bitnerowiczowej: “Potrawy z mąki i kasz” wydanej w 1988 r.

Ryż moczę przed gotowaniem jakąś godzinę wcześniej. Podsmażam cebulę na ok. łyżce oleju (dokładnie jeden chluścik ), dodaję szczyptę cukru i 1 łyżeczkę curry oraz szczyptę pieprzu ziołowego. Jak cebula “złapie” kolor od żółtych przypraw – wsypuję ryż, który starannie mieszam z tym co na patelni, aż do chwili kiedy ryż stanie się na wpół przeźroczysty

wtedy dolewam gorącej  wody (staram się zachować proporcje podane powyżej ), jeśli kolor gotowanego ryżu wydaje mi się za mało słoneczny to dodaję dosłownie szczyptę kurkumy. Przykryć pokrywką i chwilę gotować . Jak ryż zacznie “wychodzić spod płynu to wyłączam gaz i zostawiam patelnię na jakieś 10-15 minut w spokoju.