wypieczone

Ciasto drożdżowe z nektarynkami i cynamonową kruszonką

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki masła (temp. pokojowa)
2 łyżki mąki pszennej typ 650
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Wszystko wymieszać starannie łyżką i jak już zaczną się robić grudki wstawić do lodówki.
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej typ 650
1/2 kosteczki drożdży
50 g cukru w kryształkach
3/4 szklanki ciepłego mleka
150 g rozpuszczonego tłuszczu (masło lub margaryna)
1 jajko
szczypta soli
trochę otartej skórki z cytryny  (tak dosłownie dwa ruchy po tarce :o)
5 nektarynek
Przesiać mąkę zrobić w niej ” gniazdko ” wlać w nie zaczyn ( –> część mleka wymieszać z drożdżami , łyżeczką cukru i łyżką maki do konsystencji gęstej śmietany ). Odstawić. Gdy na powierzchni zaczynu pojawią się pęcherzyki (15-25 min) zacząć wyrabiać ciasto, tzn wlać  letni rozpuszczony tłuszcz , potem dodać jajko i resztę mleka, sól.

Porządnie wyrobić ręcznie lub robotem – końcówkami o kształcie świderków. Odstawić do wyrośnięcia. potem jeszcze raz odgazować (uderzyć kilka razy o stolnicę ) i  wyłożyć na natłuszczoną , wysypana tartą bułką blachę .Ułożyć pokrojone w ósemki owoce i posypać kruszonką.Odstawić ponownie do wyrośnięcia

No cóż , jak widać ja źle oszacowałam wielkość blaszki w stosunku do możliwości wyrastania ciasta

Jak podrośnie – wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na jakieś 45-50 min, aż do zrumienienia.
Polecam pieczenie na dużej prostokątnej blasze, bo ta na zdjęciu to była tak połóweczka z normalnej. :o)

 

Możesz również polubić…