Znalazłam i wypróbowałam już kilkakrotnie przepis znaleziony tutaj . Z całego serca polecam.
Przepis na biszkopt :
4 jajka
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przepis na krem :
2 duże kubki śmietany 18 % (Piątnica, Hej)
Do przybrania
owoce sezonowe lub w puszce + galaretka
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać do nich na zmianę cukier (partiami ) i po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i delikatnie dodawać dosłownie po łyżce mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia ) aż do wyczerpania składników. Natłuścić i posypać mąką tortownicę. Włożyć do nagrzanego piekarnika , piec 20-25 min w temp. 180 st. C.
Zaraz po upieczeniu z lekka rzucam tortownicą z gorącym biszkoptem jak tutaj , ale potem nie czekam aż wystygnie tylko taki gorący … należy przekroić na pół i wylać nań – kubek śmietany. Tak, tak na taki gorący i parujący.
Przykryć go odciętym wierzchem biszkoptu, na który wylać cały lub 1/2 kubka śmietany, ułożyć przygotowane owoce.
Po wystudzeniu zalać tężejącą galaretką.
Biszkopt wyrasta naprawdę wysoko w tortownicach o wymiarach 22 i 24 cm , dlatego aby zalać ciasto galaretką robię „kołnierz” z bristolu owiniętego folią spożywczą.
Artsajke
Cieszę się, że ciasto Ci przypadło do gustu. Ja też je bardzo lubię, szczególnie połączenie truskawek ze śmietaną.
Pozdrawiam.
Ala
Dziękuję za podzielenie się tym przepisem :o) Miłego dnia życzę
Gusia
Wygląda pysznie 🙂