Pascha na słodko

Składniki:

75 dkg białego, tłustego twarogu (u mnie 3 kostki po 25 dkg)
3/4 szklanki cukru pudru + 1 cukier wanilinowy
1 kopiasta łyżka miodu naturalnego
15 dkg masła
4 żółtka
1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1 szklanka namoczonych uprzednio i wysuszonych moreli, żurawin i rodzynek (wg upodobań)

Ser zemleć. Masło starannie utrzeć i dodawać do niego na przemian cukier i żółtka, a następnie po łyżce sera i śmietany. Ucierać. Dodać wiórki skórki pomarańczowej i bakalie. Masę przełożyć do lnianej ściereczki – poobściskiwać i uformować gomółkę, potem położyć na durszlaku do obcieknięcia (12 godzin w chłodnym miejscu).

 
 

 

Zapisz

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. Przepraszam, że nie na temat, ale widzę po babeczkach, że masz chyba silikonowe formy do pieczenia, możesz mi powiedzieć jak się tego używa tzn. czy przed pieczeniem trzeba to jakoś natłuścić?

  2. Nie przepraszaj bo temat jak najbardziej świąteczny. Foremek silikonowych niczym nie natłuszczam ani nie posypuję – muszą być po prostu suche, a ciasto piecze się aż do chwili kiedy zacznie lekko odstawać od foremki – wtedy mamy pewność że z niej wyjdzie i będzie miało połysk ( przerobiłam już wydłubywanie ciastek z foremek, bo za krótko piekłam:o)). Babeczki i róże upiekłam wg tego przepisu https://www.domzmozaikami.pl/2012/08/cytrynowe-mufinki/ dodałam jeszcze suszoną żurawinę