Ciasto biszkoptowe pod którego wrażeniem ciągle pozostaję

Znalazłam i wypróbowałam już kilkakrotnie przepis znaleziony tutaj . Z całego serca polecam.
Przepis na biszkopt :
4 jajka
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przepis na krem :
2 duże kubki śmietany 18 % (Piątnica, Hej)
Do przybrania
owoce sezonowe lub w puszce + galaretka
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać do nich na zmianę cukier (partiami ) i po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i delikatnie dodawać dosłownie po łyżce mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia ) aż do wyczerpania składników. Natłuścić i posypać mąką tortownicę. Włożyć do nagrzanego piekarnika , piec 20-25 min w temp. 180 st. C.
Zaraz po upieczeniu z lekka rzucam tortownicą z gorącym biszkoptem jak tutaj , ale potem nie czekam aż wystygnie tylko taki gorący  … należy przekroić na pół i wylać nań – kubek śmietany. Tak, tak na taki gorący i parujący.
Przykryć go odciętym wierzchem biszkoptu, na który wylać cały lub 1/2 kubka śmietany, ułożyć przygotowane owoce.
Po wystudzeniu zalać tężejącą galaretką.

Do swojego ciasta dodałam pokrojone nektarynki (drobno pokrojone
powtykałam do masy śmietanowej – tej dzielącej biszkopt na pół, a
pokrojone w ósemki ułożyłam na śmietanie którą pokryłam górną część
ciasta ).

Biszkopt wyrasta naprawdę wysoko w tortownicach o wymiarach 22 i 24 cm , dlatego aby zalać ciasto galaretką robię “kołnierz” z bristolu owiniętego folią spożywczą.

 

← Poprzedni post

Następny post →

3 Comments

  1. Cieszę się, że ciasto Ci przypadło do gustu. Ja też je bardzo lubię, szczególnie połączenie truskawek ze śmietaną.
    Pozdrawiam.

  2. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem :o) Miłego dnia życzę

  3. Wygląda pysznie 🙂