Podstawowy przepis Komarki jest tutaj . 
Piekłam już z niego swój chleb – tutaj
Ta wersja jest ze świeżymi drożdżami , żytnim zakwasem i nasionami słonecznika i dyni.
Składniki na chleb pieczony w gęsiarce (23 x 31 cm)

1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka wrzącej wody,
3 szklanki mąki (tzn. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału typ1850 + 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 –
wymieszać)
25 g świeżych  drożdży
2 łyżki żytniego zakwasu
1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżka zwykłego cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
duża szczypta mielonego kminku
1 łyżka nasion łuskanego słonecznika
1 łyżka nasion łuskanej dyni
1 łyżka masła (roztopić)

Płatki i nasiona zalałam wrzątkiem i odstawiłam do wystygnięcia. Roztopiłam
masło. Drożdże wymieszałam z ciepłą wodą (1/3 szkl.) i łyżką cukru oraz z 2 łyżkami mąki – zrobiłam zaczyn. Gdy zaczął bąbelkować- dodałam go do
płatków razem z solą, kminkiem i masłem. Wymieszałam. Tę bryjkę wlałam do przygotowanej wcześniej mąki i drewnianą łyżką mieszałam.
Ciasto było dosyć suche, więc dodałam jeszcze kapkę ciepłej wody. Ciasto było niezbyt zwarte ale też nie takie rozlewające się. Miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 10 min. Potem wyrabiałam je przez 2-3 min. i odstawiłam na chwilkę.Gęsiarkę wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam do niej ciasto i przykryłam pokrywką.Wstawiłam na 9
godzin do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem wyjęłam gęsiarkę z
chlebem z lodówki i postawiłam przy ciepłym kaloryferze. Zdjęłam pokrywkę i
wstawiłam do nagrzanego piekarnika 175 st. C z termoobiegiem. Piekłam 65 minut. Z gorącego chleba zdjęłam papier i studziłam na kratce.