przepis z bloga Niebo na talerzu – klik  –

z moimi zmianami przepis na 18 ciastek – poniżej :

  • 1 duży banan
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g zwykłego  cukru + 1 łyżka miodu naturalnego
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 1 łyżka  domowej pasty tahini
  • 180 g mąki pszennej ( 80 g mąki pszennej razowej + 100 g mąki pszennej typ 650 )
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 g siekanych grubo orzechów włoskich + 3 łyżki pokrojonych orzechów laskowych – do przybrania

Masło pokroić, dodać cukier, domowe tahini i utrzeć. Dodać rozgniecionego widelcem banana, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem, solą i siekanymi orzechami. , wsypać do maślano – bananowej masy. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto wykładać 2 łyżkami ,  małymi porcjami na blaszkę wyłożoną papierem, lekko spłaszczyć i posypać siekanymi orzechami, lekko wcisnąć je w masę. Piec 10-12  minut, do lekkiego zezłocenia ciastek, które po wystygnięciu – z wierzchu są lekko  chrupiące, a wewnątrz miękkie.

Ala