Przepis znalazłam na blogu Beaty – klik –

Wklejam go z jej strony :

  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 350 g (2 i ⅓ szklanki) mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka oleju
do posmarowania:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • suszone oregano – pół łyżeczki
  • posiekana natka pietruszki – opcjonalnie
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Dolej ciepłą wodę, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  3. W misie umieść mąkę, jogurt naturalny, sól i olej.
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie gęste.
  5. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po godzinie ciasto ponownie zagnieć.
  7. Uformuj z niego kulę i pokrój ją najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
  8. Uformuj z ciasta kule.
  9. Każdą rozwałkuj na cienki placek.
  10. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię.
  11. Smaż placki pojedynczo (ja przykrywałam patelnię pokrywką), przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki – tak po około 5 minutach – wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut
  12. Zdejmij chlebek i połóż na kratkę – od razu posmaruj rozpuszczonym masłem. “

MOJE UWAGI : dać do ciasta 3/4 łyżeczki soli. Albo tak jak ja posolić masło którym posmarowałam wierzchy tych chlebków ( nie dodawałam już ani ziół ani czosnku). Moje ciasto wyszło trochę bardziej takie “rozlewne”, więc dosypałam mąki – może więc i stąd wrażenie że jest mało słone. Zamiast jogurtu dałam kefir ( Krasnystaw). Upiekłam tylko dwa chlebki – tak na spróbowanie. Świetnie się komponowały z dipami –

chrzanowym (2 łyżki domowego majonezu  +2 łyżki  śmietany 12 % + łyżeczka startego chrzanu, sól , pieprz , wymieszać)

i

z suszonych pomidorów (2 łyżki domowego majonezu +2 łyżki  śmietany 12 % +4 suszone pomidory – takie w zalewie z oliwy, wszystko razem zblendować )

Z pozostałego ciasta upiekłam coś na kształt ciabatty . Zdjęcia w następnym poście.

20/06/2021 – tutaj wersja pieczonego chlebka naan – klik