Przygotowanie – dwudniowe – garowanie w lodówce
Składniki na dwie keksówki :
250 dkg mąki pszennej typ 650 ( plus do podsypania dodałam jeszcze ok 50 dkg)
3/4 litrowego słoika aktywnego zaczynu żytniego
1 1/5 łyżeczki soli
4 chlusty oleju rzepakowego
kminek mielony ( szczypta) + ziarna słonecznika ( dwie szczodre garście)
woda mineralna
3,5 g suszonych drożdży
Ciasto wyrobiłam geste, sprężyste.Wyrastało ok 4 godzin w misce w ciepłym piekarniku (30 st. C z termoobiegiem ), odgazowałam je i wstawiłam na noc do lodówki. Nazajutrz podsypałam mąką i pozwoliłam ponownie wyrastać tym razem w DWÓCH KEKSÓWKACH wysmarowanych margaryną i obficie posypanych pszennymi otrębami. Ciasto nacięłam z wierzchu nożyczkami.
Uwaga :
Ciasto sięgało po włożeniu do formy do 1/2 jej wysokości. Wyrastało jeszcze ok 2-3 godzin, pod przykryciem ciepłym piekarniku (35 st. C z termoobiegiem ) do chwili, kiedy sięgało już rantów foremki. Wtedy ustawiłam piekarnik na 230 st. C ( z termoobiegiem) i ustawiłam minutnik na 20 minut i zaczęłam pieczenie. Następnie ustawiłam termostat na 220 st. C i piekłam kolejne 15 minut . Potem zmniejszyłam temperaturę do 200 st. C ( na 10 minut), następnie wyjęłam chlebki z keksówek i piekłam w temp 190 st. C przez 10 minut . Studziłam na kratce.
Chleb bardzo smaczny, miąższ sprężysty, skórka chrupka.