Upiekłam dwie i 1/2 blachy pierniczków z połowy tego przepisu :

Składniki:

300 g mąki pszennej ( u mnie typ 650)

200 g mielonych migdałów ( mączka)

200 g naturalnego miodu

160 g cukru pudru ( w oryginalnym  przepisie jest 200 gram)

120 g masła

1 jajko

1 łyżeczka sody ( od siebie dodałam łyżkę śmietany 18 % w której ją rozpuściłam)

2 łyżki przyprawy do pierników ( u mnie domowej roboty)

Rozpuścić masło z miodem. Odstawić do wystygnięcia.  Wymieszać sypkie składniki ze sobą ( w tym też przyprawy). Dodać do nich wystudzony miód z masłem i rozbełtane jajko. Zagnieść ciasto – wyrabiać je do momentu aż będzie lśniące. Uformować z niego kule i przykryć miską. Odrywać po kawałku i wałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok 5 mm. Wycinać ciastka i piec – w temp. 170 st. C z termoobiegiem – na papierze do pieczenia . Trwa to dosłownie chwilkę, one szybko się rumienią. Wycinałam (przed pieczeniem ) w swoich pierniczkach otwory do “nasadzenia” na kubek, ale najlepiej jest zrobić po prostu nacięcie –  w ciastkach rzecz oczywista 🙂