Przepis na ciasto znalazlam w gazetce “Ciasta domowe ” nr 27 z 1993 roku. Jest to w oryginale przepis na stuclę orzechową.

Składniki na ciasto:

500 g maki pszennej (typ 650)

30 g świeżych drożdży

50 g zwykłego cukru

1/4 szklanki ciepłego mleka

150 g margaryny

1 jajko

szczypta soli

Nadzienie :

1 szklanka domowej pasty tahini (pasty sezamowej) – klik – przepis jak ją zrobić

3/4 szklanki namoczonych i potem odsączonych suszonych daktyli

2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

szczypta cynamonu

Wyrobić robotem drożdżowe ciasto , odstawić do wyrośnięcia.

Zmiksować ze sobą daktyle i pastę sezamową , dodać cynamon i śmietanę. Posmakować i dodać ewentualnie cukier. Ale masa jest już słodka.

Rozwałkować wyrośnięte cisto i posmarować je masą. Zrolować, przekroić wzdłuż i i połówki zawinąć wokół siebie. Uformować wieniec. Przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenie. Posmarować wierzch wieńca rozbełtanym jajkiem.  Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C z termoobiegiem. Jeszcze ciepły posmarowałam lukrem zrobionym z 1 łyżki cukru pudru i odrobiny soku z cytryny