Przepis znalazłam na blogu Ani – klik

Ciasto jest pyszne i sprężyste . Następnym razem dodam do niego odrobinę cynamonu, może orzechy albo rodzynki …

Piekłam go w keksówce o wymiarach 30 x 10 cm

Wklejam przepis :

270 g bananów – waga po obraniu ( u mnie to 2,5 średnich , przejrzałych bananów)

100 g kremowego masła orzechowego solonego ( u mnie 2 kopiaste łyżki)

2 czubate łyżki miodu naturalnego

2 jajka

1 lekko czubata łyżeczka sody (u mnie rozpuszczona w łyżce kwaśnej śmietany 18 % )

1,5 szklanki mąki pszennej (typ 650)

4 łyżki oleju “

Banany pokroiłam w plasterki, dodałam masło orzechowe, miód, szczyptę soli, jajka i wymieszałam całość robotem kuchennym. Sodę rozmieszałam w śmietanie i też dodałam do powstającej masy. Na końcu , małymi porcjami wsypywałam mąkę. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam do niej ciasto i wstawiłam do nagrzanego piekarnika – 175 st. C z termoobiegiem. Piekłam 45 minut. Kroiłam po wystygnięciu.

Dodałam cynamon i żurawiny, ciasto jest lekkie , wcale nie gliniaste. Fantastycznie smakuje z powidłami śliwkowymi