Składniki na 12 mufinek:
Suche:
1,5 szklanki mąki pszennej (typ 650)
1/2 szklanki cukru zwykłego
3-4 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

1 łyżka ugotowanej kaszy jaglanej + tabliczka gorzkiej czekolady (połamać na kawałki) + 1 pokrojone w dużą kostkę jabłko ( obrać ze skórki) + rodzynki + duża szczypta cynamonu
Mokre:
2 jajka
1/2 szklanki kefiru
1/2 szklanki oleju

Trzepaczką do sosów rozmieszać składniki mokre i wlać do suchych. Ciasto wyłożyć łyżką do przygotowanych papilotek i wstawić do gorącego piekarnika (195 st. C z termoobiegiem ). Piec ok 15-20 minut. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce do pieczenia.