Składniki na dużą blachę ( 40 x 24 cm):

Ciasto kruche :

30 dkg mąki pszennej (typ 650)

158 dkg masła lub margaryny

10 dkg cukru ( może być zwykły, nie puder)

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gdyby ciasto było zbyt suche dodać 2 łyżki śmietany ( 18 %)

Mąkę i proszek przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier a potem zagnieść całość z żółtkami. Wstawić do lodówki na godzinę. (W moim przypadku ciasto zrobiła kilka dni wcześniej i przechowałam w zamrażarce, potem tylko rozmroziłam, rozwałkowałam i upiekłam). Potem wyjąć , cienko rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, ponakłuwać . Piec do zezłocenia w gorącym piekarniku (185 st. C z termoobiegiem). Wystudzić.

Wystudzone ciasto posmarować rozbełtanym białkiem i położyć na nim masę makową

Masa makowa:

gotowa z puszki (900 g)

dodałam do niej 10 dkg sparzonych gorącą woda i odsączonych rodzynek

oraz 10 dkg orzechów włoskich

kilka kropel aromatu arakowego

oraz ubite 2 jajka

Całość wymieszałam i rozłożyłam na podpieczonym cieście

Masa serowa:

1 kg sera wiaderkowego (Hej)

10 dkg cukru

10 dkg margaryny (Palma, Kasia, itp)

4 jajka (osobno ubić białka)

2 duże łyżki mąki ziemniaczanej

Ubić pianę z białek , dodać 2-3 łyżki cukru. Odstawić. Tłuszcz utrzeć z resztą cukru i dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając.  Dodawać małymi porcjami ser , wsypać po troszeczku mąkę ziemniaczaną. Na końcu lekko wmieszać pianę z białek.

Ułożyć masę serową na tej makowej i wstawić na godzinę do piekarnika. Piec w temp.170 st. C z termoobiegiem.