Domowa masa daktylowa z pomarańczową nutą

Przepis znalazłam najpierw na blogu Bea w kuchni – klik –, ale i tutaj u Olgi też jest – klik –

Składniki :

1/2 kg suszonych daktyli

sok z dwóch pomarańczy

otarta skórka z 1 pomarańczy

szczypta cynamonu

Daktyle przełożyłam na sito i przemyłam ciepłą wodą. Pokroiłam je na części – żeby upewnić się że nie mają pestek. Zalałam  je sokiem z pomarańczy, dodałam odrobinę otartej skórki z 1 pomarańczy i cynamon. Odstawiłam na godzinę. Potem na małym ogniu smażyłam całą masę aż owoce się rozpadły (ok. 10-15 min) . Praktycznie blendera użyłam tylko tak pro forma, bo masa już się uformowała. Nie dodawałam żadnego tłuszczu. Smakuje niesamowicie. Przełożę nią kruche ciasteczka, albo  ułożę jako pomadę na mazurku, albo zrobię trufelki – po obtoczeniu w gorzkim kakao – …. albo po prostu wyjem ze słoiczka  myśląc intensywnie do czego można by jej jeszcze użyć 🙂 . Ot co !

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. Musi być pyszna, już same składniki na to wskazują! Radosnych, zdrowych, rodzinnych i błogosławionych Świąt Wielkiej Nocy!życzy Ci- Iza-moja enklawa

  2. Wzajemnie Kochana 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *