Chlebki pita

Przepis pochodzi z bloga Beaty – klik –

1 i ¼ szklanki ciepłej wody

3 łyżki oliwy

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

3 szklanki mąki pszennej ( u mnie typ 650 + kilka łyżek maki pszennej razowej)

14 g drożdży świeżych (lub 2 łyżeczki suchych)

zioła prowansalskie (szczypta)

Mąkę wymieszać z ziołami i suszonymi drożdżami, dodać resztę składników. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzieliłam ciasto na pół i  z jednej połowy zrobiłam cztery małe, płaskie chlebki, a drugą część ciasta wstawiłam do lodówki (w dużej misce zabezpieczonej folią spożywczą –  piekłam z niego następne chlebki za niecałe dwa dni, ciasto było nadal smaczne i ” żywotne”) .

Uformowane ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piec w mocno nagrzanym piekarniku (260 st. C przez 10 minut). Ciepłe przekroić.

Ostrożnie przekrawać bo  gorąca para  się z nich wydobywa.

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Comments

  1. Chlebki wyglądają apetycznie- biorę przepis! Prześliczna jest serwetka , na której je prezentujesz! Pozdrawiam