Okrągłe zawijańce z kruchego ciasta

Wykorzystałam resztki  -surowego- kruchego ciasta z przepisu na sernik świąteczny – klik –

Ciasto :

15 dkg mąki pszennej (typ 650)

8 dkg masła lub margaryny

4 dkg cukru ( może być zwykły, nie puder)

1 żółtko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Gdyby ciasto było zbyt suche dodać łyżkę śmietany ( 18 %)

Mąkę i proszek przesiać i posiekać z masłem, dodać cukier a potem zagnieść całość z żółtkiem. Wstawić do lodówki na godzinę.

Nadzienie I :

2 jabłka pokrojone w ćwiartki, kilka łyżek marmolady o smaku różanym

Nadzienie II:

kilka łyżek powideł śliwkowych i 1/2 gorzkiej czekolady  – połamanej na kawałki

Do posmarowania brzegów ciasta- 1 rozbełtane  jajko oraz szczypta zwykłego cukru do posypania zawiniętych brzegów.

Ciasto rozwałkować albo po prostu „ponaciągać” w rękach nadając mu w miarę okrągły kształt ( u mnie były to dwa „okrąglaki” 🙂  Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować nadzienia. Nałożyć je na „okrąglaki”, zawinąć im brzegi, posmarować jajkiem i posypać brzegi cukrem. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika (210 st. C. z termoobiegiem), piec do wyraźnego zrumienienia.

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

Dodaj komentarz