Smażone placuszki z jabłkami (ciasto drożdżowe z kefirem)

Składniki:

1 kubek kefiru (duży)

2 jajka

1 łyżeczka suszonych drożdży

2 łyżki masła ( roztopić)

1 łyżka cukru

duża szczypta cynamonu

1 szklanka mąki pszennej ( typ 650)

szczypta soli

Dodatkowo : olej do smażenia i 4 małe jabłka (obrać je  ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w krążki)

Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wymieszać ze sobą ( ciasto ma być gęste i klejące). Odstawić na 20 minut – temperatura pokojowa. Potem wrzucać do ciasta po kilka krążków jabłek, pozwolić by ciasto je oblepiło i kłaść na gorący olej. Smażyć z obu stron na mocno rumiany kolor. Każdy upieczony placuszek odsączyć  na papierowym ręczniku i  posypać z wierzchu odrobiną cukru.

 

← Poprzedni post

Następny post →

1 Komentarz

  1. Oj, Alu, znowu kusisz 😀

Dodaj komentarz