Przepis na 12 sztuk:
Składniki suche :
1 1/2 szklanki mąki pszennej ( typ 650 )
1/2 szklanki zwykłego cukru
3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
kilka kropel aromatu śmietankowego
Składniki mokre:
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 18 %
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 jabłko obrane ze skórki i  pokrojone w grubszą kostkę + trochę cynamonu do obtoczenia tychże

rodzynki wg uznania

Jabłka obtoczyć w cynamonem. Odstawić. Składniki mokre wymieszać i połączyć z suchymi. dodać rodzynki. Krótko mieszać, tj do chwili kiedy nie będzie widać mącznych smug . Masę przełożyć do mufinkowej formy wyłożonej papilotkami. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć kilka kostek jabłka – lekko docisnąć. Wstawić do gorącego piekarnika ( 185 st. C z termoobiegiem). Piec do zrumienienia wierzchu babeczek- dla pewności wbić wykałaczkę w jedną z nich i sprawdzić czy po wyjęciu nie jest oblepiony ciastem ( ma być suchy)-  u mnie było to jakieś 15 minut.  Jabłka są lekko przesuszone( pyszne!) i nie robią zakalca z ciasta.