Przepis na dwie strucle:

5 dkg świeżych drożdży (1/4 kosteczki )
30 dkg mąki pszennej (typ 650)
25 dkg margaryny do pieczenia
2 rozbełtane jajka
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy (mały)
szczypta soli

+ 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta
Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłej wody (2-3 łyżki) , łyżki cukru i 2 łyżek mąki.
Posiekać margarynę z przesianą mąką , dodać jajka wymieszane z cukrem waniliowym oraz bąbelkujący zaczyn. Wyrobić na lśniąca masę. Wstawić na chwilę do lodówki.

Nadzienie:

7 małych brzoskwiń wypestkować i pokroić na ćwiartki  ( nie obierałam ze skórki),  zagotować z łyżką wody i 2-3 łyżkami cukru ( do smaku). Ostudzić. Wyłowić łyżką cedzakowa z powstałej zalewy, dodać do smaku cynamon i wymieszać owocową masę z 3-4 łyżkami suchej kaszki kus – kus.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować  i posmarować  rozbełtanym jajkiem ( z odrobiną soli), nałożyć farsz i bardziej lub mniej ozdobnie uformować struclę, to samo zrobić z druga częścią ciasta. Miałam w lodówce jeszcze ze dwie łyżki kruszonki, więc posypałam nią wierzch swoich strucli. Piekłam w temp. 190 st. C z termoobiegiem do wyraźnego zrumienienia ciasta – ok 45 minut.