Kotlety z cieciorki – smażone

Do zrobienia  kotletów z ciecierzycy  natchnął mnie entuzjastyczny wpis Blendmana – klik –  uwaga – tam też oryginalny przepis

Natomiast składniki na te kotleciki ze zdjęcia to :

1 opakowanie suszonej ciecierzycy (40 dkg)

2 surowe  jajka

1 czerstwa bułka

sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, kumin, zioła prowansalskie,  podsmażona cebula, świeży lubczyk –  do smaku

olej do smażenia

Dodatkowo do panierki : 2 rozbełtane jajka, mąka pszenna, tarta bułka.

Cieciorkę zalać wodą ( zmienić ją w trakcie ze trzy razy) i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie ugotować ją i wystudzić. Zmielić razem z namoczoną w wodzie bułką i podsmażoną cebulą. Dodać przyprawy, nie żałować drobno posiekanego ziela lubczyku. Całość wymieszać. Formować nieduże, niewysokie kotleciki, obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na oleju do wyraźnego zrumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.  Nadają się do mrożenia.

 

← Poprzedni post

Następny post →

2 Komentarze

  1. Jak dlugo gotuje sie cieciorka? Bo do tej pory jadlam tylko z puszki 😀

  2. Moczysz ją przez noc, a rano gotujesz 45 minut. Nie soliłam jej podczas gotowania tylko juz po przekręceniu w maszynce.

Dodaj komentarz