Drożdżowe z wiśniami i maślaną kruszonką

Ponownie skorzystałam z przepisu ( Arabeski waniliowej) ,o którym pisałam już tutaj – klik

To ciasto drożdżowe z dwudniowym etapem pieczenia, które wyrasta przez kilka godzin w lodówce. Upiekłam z poniższych składników 6 mufinek oraz ciasto o średnicy 25 cm (tortownica) . Ciasta było dużo, na przyszłość można spokojnie dodać jeszcze małą keksówkę .

Składniki :

5  szklanek mąki pszennej typ 650
1  kostki masła  (dałam pół na pół margaryną -rozpuścić i ostudzić)
1/2 kosteczki drożdży (50 g)
4 rozbełtane jajka (plus 1 jajko do posmarowania wierzchów)
1/2  szklanki cukru

1  szklanka ciepłego mleka
szczypta soli

Wydrylowane wiśnie – przesmażyłam je krótko z niewielka ilością cukru, potem odsączyłam na sitku

Kruszonka: masło + mąka pszenna+cukier+ szczypta proszku do pieczenia

Z drożdży, mleka , łyżeczki cukru i 3-) łyżek mąki zrobić w większym naczyniu (miska, garnek ) zaczyn. Jak zacznie rosnąć i bąbelkować , wsypać mąkę i jajka wymieszane z pozostałym cukrem, i szczyptą soli. Zacząć wyrabiać robotem kuchennym (łopatki w kształcie świderków), bo ciasto jest mocno klejące. Wlać ostudzony tłuszcz. Wyrobić ciasto do połączenia się wszystkich składników. Naczynie * , w którym będzie rosło oprószyć lekko mąką , włożyć do niego ciasto i przykryć folią spożywczą -natłuszczam ją olejem jadalnym, żeby nie przywarła do niego. Wstawiam na noc co lodówki ( po prostu na 12-14 godzin)

Nazajutrz krótko je przerobić i przełożyć do foremek. Wierzch ciasta posmarować białkiem – żeby owoce go nie rozmoczyły i nałożyć pasek wiśni oraz pasek kruszonki. Potem jeszcze raz wierzch posmarować resztą białka wymieszanego z żółtkiem.

Pozostawić do wyrośnięcia (ma podwoić swoją wielkość, czyli powinno być 2 razy większe niż kula otrzymanego ciasta). Potem wstawić do ciepłego piekarnika (150 st. C z termoobiegiem) i po ok. 15 min. ustawić temperaturę na 180 st. C. Pieczenie trwa od 20 (mufinki) do ok. 35 min.

Ciasto jest puszyste bo rośnie jak szalone .

← Poprzedni post

Następny post →

3 Comments

  1. Kusisz Kochana tymi smakołykami 🙂

  2. Super 🙂 Ale o proszku do pieczenia do kruszonki to pierwsze słyszę i muszę jak najszybciej spróbować!

    • Wystarczy odrobina, wtedy kruszonka nie jest taka ” zbita” i bardziej pasuje do lekkiego ciasta