Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami i lubczykiem

Składniki:

marchewka, pietruszka (korzeń),  seler, cebula,

ziele angielskie, liść laurowy ( uwaga przed zmiksowaniem wyjąć je z zupy !) , pieprz ziołowy , sól

łyżka masła, 1/2 kg pieczarek, lubczyk – świeży

kluski kładzione (lane) :1 jajko + mąka pszenna (typ 650) + sól (tyle co w palcach)

Jarzyny obrać, pokroić nieregularnie i podsmażyć na łyżce masła , jak zaczną ładnie pachnieć to – zalać gorąca wodą i gotować do miękkości. Odstawić do wystudzenia. Pieczarki obrać , niezbyt drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju z masłem.

Ostudzony jarzynowy wywar wlać do blendera i zrobić niezbyt gęsty i nie aksamitny krem . Zagotować i dopiero wtedy wkładać małą łyżeczką kluseczki na pyrkający płyn. Chwile pogotować – jak kluski wypłyną na wierzch dodać pieczarki i posypać obficie świeżym lubczykiem. Oczywiście można dodać kleks śmietany a wywar zrobić na kurzych udkach  ( wtedy dodać mięso do zupy)- co kto lubi 🙂

← Poprzedni post

Następny post →

1 Comment

  1. O, cos dla mnie 🙂 Lubie kluski, pieczarki i uwielbiam lubczyk w zupach i sosach.